понеділок, 15 квітня 2024 р.

"Психологічний супровід осіб, які мають статус ВПО"

 

15.04.2024 року на базі КУ "МЦПРПП КМР" була проведена онлайн-консультація в рамках проєкту «Психологічний копінг: долання складних життєвих ситуацій викликаних наслідками воєнних дій»  з теми "Психологічний супровід осіб, які мають статус ВПО" для педагогічних працівників закладів освіти.

   Під час зустрічі, розібралися, що внутрішньо переміщеною є особа, яка залишила або покинула своє місце проживання через негативні наслідки збройного конфлікту, тимчасової окупації, проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного або техногенного характеру. І таке переміщення відбувається в межах України. Тобто люди зі статусом ВПО — не біженці. 

   А  головною метою психологічної допомоги в екстремальних ситуаціях – є збереження фізичного та психічного здоров’я  учасників цих подій, і повернення людини до активного існування в реаліях сьогоднішнього дня, формування у неї позитивного ставлення до психологічної допомоги.

   Під час консультації були опрацьовані такі стабілізаційні техніки, як «Антистресове дихання», «Інтелектуальне заземлення», «Безпечне місце», «Мої речі».


   Підтвердили, що однією з найбільш результативних форм психологічної допомоги в кризових ситуаціях є арт-терапія. Цей метод дозволяє експериментувати з почуттями, досліджувати і виражати їх на символічному рівні. Згадали вправи: «Малюнок в кілька рук», «Акварельна монотипія», «Розірвання паперу», «Веселка» та ін.

   Зробили висновок, що головне вчитися самім і вчити дітей методам самодопомоги, які дозволять впоратися з конфліктами, проблемами і життєвими труднощами. В результаті  з’явиться почуття захищеності, відбудеться розкриття внутрішнього і зовнішнього світу, осмислення пережитого і моделювання майбутнього.

Координатор заходу: Дудник Н.В.

Немає коментарів:

Дописати коментар