середа, 16 березня 2022 р.

Психологічна аптечка самодопомоги

 ПСИХОЛОГІЧНА АПТЕЧКА САМОДОПОМОГИ



              Зараз настав такий період, у який потрібно зберігати душевний спокій будь-якими методами. З’явився  страх, панічні атаки, а це паралізує людську психіку, свідомість та тіло. Хочу запропонувати вам кілька технік та міні-практик, які допоможуть послабити страх і панічні атаки.

1.ДИХАЛЬНІ ВПРАВИ:

1-4 рахуємо - вдих/ 1-4 рахуємо затримка дихання/ 1-4 рахуємо видих. Якщо все добре вдається, можна збільшити рахунок від 1-7. Тривалість виконання 1 хвилина.

Робіть дуже глибокий вдих. Наскільки можливо, потім плавний видих. Повторити 2-5 р.

Одразу після виконання попередньої вправи проговоріть в голос: «Я тут. Я є. Я жива (ий).», «Ми живі. Ми разом, Все буде добре, Бог з нами.». Якщо не має можливості проговорити вголос, говоріть подумки. Але краще вголос, щоб ви почули свій голос, відчули свідоме полегшення та ясність.

2.ЗАЗЕМЛЕННЯ:

Міцно поставте ноги на землю, сконцентруйте увагу на відчуттях в ногах: як вони міцно стоять на землі, як Ви тримаєте рівновагу та  відчуйте своє тіло. Якщо можете то: поприсідайте, повіджимайтесь, покачайте прес, пострибайте, зробіть елементарні фізичні вправи. Сконцентруйтесь на їх виконанні.

3. КРИК В ПОДУШКУ:

Зараз в кожному живе злість та агресія за те, що відбувається. І так як зараз же змінити це  неможливо, і щоб цей негатив не транслювати на близьких і тих, хто поруч. Пропоную, коли буде хоч маленька можливість, усамітнитися, взяти подушку, і з усієї сили викричати в неї весь негатив. Працює добре.

4.САМОМАСАЖ:

Два великих пальця кладемо на скроні, всі інші вивертаємо так, щоб вони обійняли потилицю і масажуємо 2-3 хвилини, декілька раз на день, особливо перед сном.

5.ВПРАВИ НА РОЗЛАБЛЕННЯ:

Вправа «Стирання інформації». Розслабтеся. Заплющте очі, уявіть, що перед вами чистий аркуш паперу, олівці, гумка. Подумки намалюйте на аркуші негативну ситуацію, яку згадали, яку хочеться, яку б хотіли забути. Подумки візьміть гумку і послідовно «витирайте» з аркуша цю негативну інформацію, доки не зникне вся картинка. Знову заплющте очі й уявіть собі той самий аркуш паперу. Якщо картинка не зникла, знову візьміть гумку й «витирайте»  до повного знищення. Ця вправа використовується для зниження концентрації, уваги на стресогенному чиннику.

Вправа «Піджак на вішалці». Зняти напруження в м’язах можна не лише, лежачи або сидячи, а й стоячи чи навіть ідучи. Для цього достатньо уявити себе «без кісток», зробленим з гуми, або уявити своє тіло піджаком, що висить на вішалці. Порухайте тілом, яке наче вільно висить на хребті. Відчуйте, як вільно гойдаються руки, плечі, тазовий пояс.

Вправа «Море». Заплющте очі, зручно сядьте, покладіть руки на коліна долонями вгору. Уявіть собі берег моря, зробіть глибокий вдих, повільний видих. Шумить морська хвиля, заспокоює і заколисує. Ви сидите на березі моря, ноги торкаються води. Повільно зробіть вдих-видих. Відчуйте прохолоду морської води. Продовжуйте спокійно дихати. Із кожним вдихом вода повільно входить в вас, через ступні ніг піднімається  в гору по тілу до пояса, як приплив. А з кожним видихом повертається назад, як відплив. І знов вдих-приплив, видих-відплив. Ви частика природи. Вам добре і приємно відчувати себе частиною природи, моря.

6. ПОСМІШКА:

Посмішка знімає стрес, ваше тіло негайно починає виробляти ендорфіни, навіть коли ви посміхаєтеся через силу, змушуючи себе. Реакція мозку на посмішку автоматично впливає на тіло та свідомість і покращує загальний стан. Ця раптова зміна настрою допоможе  вам почуватися краще.

Щиро надіюся, що ці поради допоможуть вам та вашим близьким.

Бережіть себе. З любов’ю в серці та з вірою в мир на Україні

Немає коментарів:

Дописати коментар